Veckans varumärke

 1. Below the Kōwhai

  Below the Kowhai mönster

  Nytt varumärke hos oss är Below the Kōwhai.

  Detta är ett familjeföretag från Nya Zeeland och namnet kommer från att de bor under ett jätteträd "Kowhai."

  Designern Sophie började sin sömnadsresa när hon var en liten flicka och sydde pyjamas och så småningom klänningar under sina skolår. Resan fortsatte när hennes mormor inspirerade henne att sy och tog henne tillbaka till en tid då livet var enklare, när man använde händerna och skapade och fick se frukterna av sitt arbete vid symaskinen.

  Som så många andra började hon sy till sina barn, det var täcken, jackor och klänningar till dem. Det gav så mycket glädje att se barnen ha kläder som var handgjorda! Hon upptäckte att det var en lättnad att spendera tid på att skapa något som hade ett syfte och en avslutning. Så mycket av moderskapet består av kontinuerliga uppgifter som aldrig verkar ta slut? Men när hon sydde kunde hon skapa och avsluta något och känna stolthet och målmedvetenhet i det. Att sy blev något hon behövde och Sophie tillbringade därför mer tid framför symaskinen för att lära sig nya färdigheter.

  När hon hade lärt sig att sy, fick hon upp sitt intresse för mönsterkonstruktion. Hon tyckte det var fascinerande hur ett plagg sätts ihop från platta bitar i tyg. Hon började designa sina egna mönster för sina barn och vänner och lärde sig att betygsätta och digitalisera dem genom onlinekurser.

  Det blev en dröm att lära andra människor att sy, så att de också kunde uppleva denna underbara escapism och möjlighet att skapa!

  Till sin hjälp har hon även maken Graeme som sköter det tekniska, och döttrarna Camilla och Katie som gärna provar kläder och tar bilder.

  pinafore dress

  2017 lanserades The BellBird Dress och The Tui Pinafore (det mest populära mönstret!) Och The Mānuka Kjol, följt av många andra. År 2019 introducerades pappersmönster.

  Möns

  Läs mer »
 2. Veckans varumärke I AM Patterns

  I AM Patterns

  I AM Patterns är ett franskt företag som designar sömnadsmönster för att väcka din kreativitet!

  Sedan 2015 har I AM Patterns inspirerat tusentals människor runt om i världen att klippa och sy vackra kläder som verkligen passar dem.

  I AM Patterns syftar till att stimulera passion att skapa och göra sömnad tillgänglig för alla, från nybörjare till expertsömmerskor. Det är därför de skapar enkla, vackra, samtida mönster som alla kan lägga till sin personliga touch på och uttrycka sin personlighet dag efter dag. Med symönster från I Am kan du skapa din egen klädidentitet!

  Företaget tar också ett steg mot en mer etisk värld. Ett steg som alla kan ta. Sömnad inte bara är roligt utan också bra för dig, och bra för planeten.
  Personerna bakom företaget är två systrar, Marie-Emilienne och Blandine som arbetar sida vid sida.
  Marie-Emilienne är grundare och designer. Blandine sköter marknadsföringen. De beskriver sig själv som äventyrare och hantverksälskande.

  Flera mönster är populära och det bästsäljande mönstret är klänningen Cassiopee.

  Cassiopee

  Läs mer »
 3. Merchant & Mills - veckans varumärke

  Merchant and mills florence

  Vi har nu fått förtroendet att sälja varor från Londonbaserade Merchant and Mills, och det är vi glada för!

  Carolyn Denham och Roderick Field är personerna bakom Merchant & Mills. Företaget bildades 2010 för att höja ”sömnad” till sin rätta plats i den kreativa världen med respekt för det hantverk det medför. De har gett ut en rad symönster och säljer även tyger och sybehör. I djup kontrast till den vackra, blommiga, lite gulliga stilen har de sin egen stil som är genomgående från förpackningar till material. Målet var att locka till sig människor som kanske inte sytt alls tidigare.

  Carolyn har en examen i modedesign och har arbetat i New York, Italien och London. Roderick är en respekterad fotograf med verk i National Portrait Gallery.

  Målet med företaget är att leverera mönster, tyger och verktyg som möjliggör skapandet av en önskad fungerande garderob. Det ska vara ett alternativ till mainstreet-shopparen och är mer en livsstil än ett stilval. Är du en person som väljer du att lägga tid på skapandeprocessen, istället för att klicka hem färdiga plagg på nätet? Då är detta varumärket för dig!

  Merchant & Mills fortsätter att växa stadigt och utvecklas som erfarenhet och idéer kräver. Carolyn och Roderick reser nu runt i världen på jakt efter unika och vackra tyger och hittar estetisk och praktisk inspiration längs vägen.

  Deras produkter finns i världens mest respekterade försäljningsställen och företaget har framgångsrikt samarbetat med Londons V&A Museum och Alexander McQueen.

  Nya mönster och produkter dyker upp längs vägen och de har även publicerat flera böcker, och tanken är att utvecklas långsamt till att vara exemplariska, önskvärda och pragmatiska.

  Senaste mönster är Florence dress (bild ovan) och Eve Trouser (nedan).

  Merchant mil

  Läs mer »
 4. Tilly and the Buttons - veckans varumärke

  Tilly and the buttons Lotta

  Veckans varumärke är Tilly and the Buttons, och de har precis släppt ett nytt klänningsmönster som är mångsidigt och enkelt att sy - Lotta.

  Londonbaserade designern bakom heter förstås Tilly, och här är hennes historia:

  I början av 2010 fick hon en utmaning av en vän att starta en blogg om sömnad. Hon döpte bloggen till sitt egen namn Tilly och la även till "the buttons" för att zooma in på området sömnad.

  Efter tio år finns bloggen fortfarande kvar och en lever i högsta grad! Den har utvecklats med åren och kompletteras nu av både symönster, böcker och ett team anställda.

  Bloggandet var i början ett sätt att komma i kontakt med sömnadsintresserade och få självförtroende för att fortsätta sy. Efter ett tag märkte hon att det fanns många som skulle vilja börja sy, men inte vågade eftersom instruktionerna som man fick med var svåra och skrämmande. Hon började då skriva enkla nybörjarvänliga handledningar om hur man kommer igång med att sy,  symaskinen avmystifierades, förklaringar för mönstermarkeringar, tygskärning och så vidare lades ut. Med detta innehåll på bloggen växte bloggpubliken snabbt. Det gick så bra, att hon blev kontaktad av ett förlag som ville göra en bok om sömnad för nybörjare, och självförtroendet ökade för Tilly som älskar att skriva böcker.

  Tilly pluggade vidare på London Collage of fashion, där hon lärde sig mönsterkonstruktion, målet var att ge ut mönster för en egen kollektion. Hon investerade i en egen maskin för att trycka mönster, och i och med det andra mönstret som gavs ut "Coco" blev investeringen lönsam. En extra push fick företaget när Tilly medverkade i populära TV-serien Great Brittish Sewing Bee.

  Sakta men säkert växte företaget fram och Tilly kunde säga upp sig från sitt vanliga jobb och satsa på det egna företaget. Hon har sedan dess producerat många populära m

  Läs mer »
 5. The Assembly Line - veckans varumärke

  cuff top

  The Assembly Line (TAL) är en svensk mönstertillverkare som har fått mycket uppmärksamhet på senaste tiden. De tar vara på den moderna minimalistiska estetiken så som många svenska designermärken gör, så TAL har definitivt hittat sin nisch på sömnadsmarknaden.

  Designern heter Anki Josefsson och hon har en bakgrund inom marknadsföring och inredning, och har bland annat jobbat som copywriter på företag inom konfektion. 

  Idén om att starta eget företag inom mönsterkonstruktion kom 2017, då designern verkligen ville sy sina egna festkläder inför årets bröllop och andra festliga tillfällen. Symönster som var enkla och minimalistiska, med estetiken som många svenska designermärken erbjuder, var något som saknades på den svenska marknaden av sömnadsmönster, enligt Anki.

  The Assembly Lines mönster kan beskrivas som skandinaviska och minimalistiska. Inte trendiga, men moderna och samtida.

  Enkelhet är också något som är viktigt för designern, det ska inte ta så lång tid att komma fram till själva sömnaden av plagget, för det är ju det som är det roligaste - att sy.

  TAL:s mönster ges ut på engelska, för att även kunna säljas internationellt, men svenska instrukioner finns med. 

  Populära mönster är t ex Cuff Top (se bild ovan) och Apron dress (bild nedan). Senaste mönstret heter Cuff dress och är en vidareutveckling av Cuff top.

  Apron dress the assembly line

  Läs mer »
 6. Veckans varumärke Closet Core Patterns

  Closet core paterns Elodie

  Veckans varumärke är Closet Core Patterns (tidigare Closet Case Patterns) ett sömnadsdesign- och utbildningsföretag som syftar till att ge moderna sömnadsintresserade verktyg och tekniker för att skapa sin drömgarderob. Deras symönster, steg-för-steg-handledningar och obsessivt tydliga onlinekurser förändrar medvetet hur du får komfort, glädje och lätthet i ditt skapande av kläder.

  Med en elegant, modern estetik kan du skapa vackra, funktionella och oändligt bärbara plagg. Varje mönster är professionellt utformat och graderat och åtföljs av tydliga, detaljerade instruktioner som hjälper dig att sy din drömgarderob med självförtroende.

  Ägare är Heather Lou, och sömnaden är hennes liv numera. Hon blev som många överväldigad av möjligheten att sy själv. 2011 jobbade hon fortfarande som inredningsarkitekt men var besatt av mode. Trots att hon spenderade mycket pengar på kläder kändes hennes garderob otillräcklig och var fylld med kläder som hon inte hade på sig.  Detta ville hon förändra och skapade en utmaning för sig själv: i ett år skulle de enda nya sakerna i hennes garderob vara saker som hon skapade med sina egna händer.

  Hon kunde inte riktigt sy, men började med att redesigna en vintage klänning,  och  hon upptäckte då sin djupa källa av kreativitet och skaparglädje. Att sy kändes revolutionerande och uttrycksfullt, efter hand förbättrades hennes tekniska skicklighet och en tidlös konstform växte fram och detta kändes så mycket mer meningsfullt och personligt än någonting annat.

  Hon sydde mer och mer, och lärde sig att anpassa kläder efter kroppsform. Det gav henne en känsla av självförtroende och tro på sig själv som hon aldrig hade upplevt förut. Hon skapade djupa, meningsfulla kontakter med andra sömnadsintresserade runt om i världen och upptäckte dessa stödjande intressegrupper som finns på nätet.

  Det blev allt tydligare att hennes hobby hade överväxt ett heltidsdesignjobb. Frustrerad av den tomma och oft

  Läs mer »
 7. Pauline Alice

  Sedavi dress

  Pauline Alice är en fransk oberoende sömnadsdesigner. Hon började sy hela sin garderob för ett antal år sedan när hon flyttade till Spanien och behövde en hobby. Det var så hon upptäckte att hennes hobby och passion att sy kunde skulle bli ett heltidsjobb!

  2013 startade hon sin första egna sömnadskolletion, Pauline Alice patterns, med ett feminint utseende och en touch av retroestetik för den moderna och vardagliga stilen. Hon fokuserar på enkla modeller med precis rätt mängd söta detaljer för att du ska utveckla dina färdigheter och mönstervariationer är tillgängliga så att du har ofta flera olika möjligheter inom ett mönsterpaket.

  Hon delar också med sig om sin sömnad, och inspiration på sin blogg och youtube-kanal. Instruktionsvidor och sew-alongs finns där.

  Populära mönster är klänningar och kjolar, och alla mest  Serra Jacket . Kanske just för att det är så mångsidigt. Senaste utgåvorna från Pauline är Sedavi dress och Coeli blouse i romantisk stil.

  Coeli blouse

  Serra Jacket

  Läs mer »
 8. Veckans varumärke Megan Nielsen

  megan nielsen

  Megan Nielsen är ett australiensiskt företag som vi jobbat med från starten.

  Designern på Megan Nielsen heter förstås samma namn, men kallar sig Meg. Hon designar symönster med vanliga människor i åtanke och brinner för att sy vackra kläder som du kan bära varje dag. Målet är att göra din egen eleganta garderob rolig och enkel, och Meg hjälper gärna till.

  Megan Nielsen-mönster är professionellt utformade enligt branschstandarder och de är kompromisslösa när det gäller kvalitet. Varje design testas noggrant internt av ett team och externt av vanliga människor som älskar att sy (som du!). Pappersmönster levereras i ett vackert kuvert och är tryckta på mjukpapper av hög kvalitet, åtföljd av en lättanvänd instruktionsbroschyr för vägledning i varje konstruktionssteg med tydliga bilder och enkelt språk.

  Megan Nielsen bryr sig verkligen om din personliga sömnadsresa och de tror på att erbjuda fantastisk kundtjänst. Tveka inte att kontakta dem om du har några frågor. På blogg, Instagram, Youtube, Facebook, Twitter och Pinterest finns också möjlighet att få kontakt med designern.

  Megan Nilsen som är kristen engagerar sig etiskt och använder varumärket för att stödja humanitära frågor. En del av vinsten doneras till Asylum Seeker Resource Center, som tillhandahåller livsviktigt stöd till flyktingar som söker asyl i Australien, och World Vision som har många globala program för att hantera fattigdom och humanitära frågor. Företaget producerar också några produkter genom Freeset, en organisation som strävar efter att hjälpa kvinnor att undkomma könslaveri genom att erbjuda anställning i en skyddad verkstad

  Läs mer »
 9. Veckans varumärke Style Arc

  Låt oss presentera ett nytt varumärke hos oss: Style Arc

  sydney designer dress

  style arc logo

  Style Arc är ett australiensiskt företag som startades 2010 av designern Chloe Parker. Hon har en passion för mode och har alltid älskat att sy egna unika plagg.

  style arc designer

  Style Arc vill skapa symönster som är lätta att sy. De producerar riktiga industribaserade sömnadsmönster för klänningar, kjolar, byxor, blusar, jackor och till och med bal- och brudtärklänningar. Med Style Arcs symönster kan du skapa din egen stil som gör att du sticker ut i mängden. Varför spendera dina hårt intjänade pengar på dyra butiksplagg när du kan skapa din nya garderob? Fördelen är att kläderna kommer att passa dig och din kropp bättre om du syr själv! Hitta din storlek genom att studera storlekstabellen på varje mönster.

  Style Arcs designer har en examen på Fashion College och efter det arbetade hon med några av Australiens ledande formgivare och mönsterframställare, och låt oss inte glömma de mycket skickliga provmaskinisterna. Detta gav henne en gedigen branschkunskap som har gjort det möjligt att ta dessa sömnadsmönster till dig. Glöm symönster som bara kan användas en gång och är extremt

  Läs mer »
 10. Veckans varumärke In the Folds

  in the folds

  Ny designer och nytt varumärke hos oss är In the Folds. Lite om företaget: Designer är Emily Hundt som bor i Sydney Australien. Hon har sytt i hela sitt liv och blev tidigt fascinerad av att kunna förvandla en tvådimensionell tygbit till ett tredimensionellt föremål som passar kroppen med en rad veck och sömmar.

  Emily har en bakgrund inom modedesign och mönsterkonstruktion. Nackdelen med att jobba som modedesigner är att du blir delvis bortkopplad från det praktiska arbetet och sömnaden, så hon valde att fördjupa sig i mönsterkonstruktion istället där hon känner sig mest hemma. Hon startade då In the Folds.

  I the Folds kom till från kärleken till den kreativa skapandeprocessen och drömmen att dela denna erfarenhet med andra. Företaget strävar efter att skapa mönster som du kan fortsätta att använda, säsong efter säsong, oavsett förändringar i trender. De försöker även ta de koncept och tekniker som krävs för att sy plagg och göra dem så enkla som möjligt. Favoritmaterialet är linne.

  Bästsäljande mönster är Rushcutter Dress.

  rushcutter dress

  Läs mer »
Page