Månadsarkiv: September 2020

 1. The Assembly Line - veckans varumärke

  cuff top

  The Assembly Line (TAL) är en svensk mönstertillverkare som har fått mycket uppmärksamhet på senaste tiden. De tar vara på den moderna minimalistiska estetiken så som många svenska designermärken gör, så TAL har definitivt hittat sin nisch på sömnadsmarknaden.

  Designern heter Anki Josefsson och hon har en bakgrund inom marknadsföring och inredning, och har bland annat jobbat som copywriter på företag inom konfektion. 

  Idén om att starta eget företag inom mönsterkonstruktion kom 2017, då designern verkligen ville sy sina egna festkläder inför årets bröllop och andra festliga tillfällen. Symönster som var enkla och minimalistiska, med estetiken som många svenska designermärken erbjuder, var något som saknades på den svenska marknaden av sömnadsmönster, enligt Anki.

  The Assembly Lines mönster kan beskrivas som skandinaviska och minimalistiska. Inte trendiga, men moderna och samtida.

  Enkelhet är också något som är viktigt för designern, det ska inte ta så lång tid att komma fram till själva sömnaden av plagget, för det är ju det som är det roligaste - att sy.

  TAL:s mönster ges ut på engelska, för att även kunna säljas internationellt, men svenska instrukioner finns med. 

  Populära mönster är t ex Cuff Top (se bild ovan) och Apron dress (bild nedan). Senaste mönstret heter Cuff dress och är en vidareutveckling av Cuff top.

  Apron dress the assembly line

  Läs mer »
 2. Veckans varumärke Closet Core Patterns

  Closet core paterns Elodie

  Veckans varumärke är Closet Core Patterns (tidigare Closet Case Patterns) ett sömnadsdesign- och utbildningsföretag som syftar till att ge moderna sömnadsintresserade verktyg och tekniker för att skapa sin drömgarderob. Deras symönster, steg-för-steg-handledningar och obsessivt tydliga onlinekurser förändrar medvetet hur du får komfort, glädje och lätthet i ditt skapande av kläder.

  Med en elegant, modern estetik kan du skapa vackra, funktionella och oändligt bärbara plagg. Varje mönster är professionellt utformat och graderat och åtföljs av tydliga, detaljerade instruktioner som hjälper dig att sy din drömgarderob med självförtroende.

  Ägare är Heather Lou, och sömnaden är hennes liv numera. Hon blev som många överväldigad av möjligheten att sy själv. 2011 jobbade hon fortfarande som inredningsarkitekt men var besatt av mode. Trots att hon spenderade mycket pengar på kläder kändes hennes garderob otillräcklig och var fylld med kläder som hon inte hade på sig.  Detta ville hon förändra och skapade en utmaning för sig själv: i ett år skulle de enda nya sakerna i hennes garderob vara saker som hon skapade med sina egna händer.

  Hon kunde inte riktigt sy, men började med att redesigna en vintage klänning,  och  hon upptäckte då sin djupa källa av kreativitet och skaparglädje. Att sy kändes revolutionerande och uttrycksfullt, efter hand förbättrades hennes tekniska skicklighet och en tidlös konstform växte fram och detta kändes så mycket mer meningsfullt och personligt än någonting annat.

  Hon sydde mer och mer, och lärde sig att anpassa kläder efter kroppsform. Det gav henne en känsla av självförtroende och tro på sig själv som hon aldrig hade upplevt förut. Hon skapade djupa, meningsfulla kontakter med andra sömnadsintresserade runt om i världen och upptäckte dessa stödjande intressegrupper som finns på nätet.

  Det blev allt tydligare att hennes hobby hade överväxt ett heltidsdesignjobb. Frustrerad av den tomma och oft

  Läs mer »
 3. Pauline Alice

  Sedavi dress

  Pauline Alice är en fransk oberoende sömnadsdesigner. Hon började sy hela sin garderob för ett antal år sedan när hon flyttade till Spanien och behövde en hobby. Det var så hon upptäckte att hennes hobby och passion att sy kunde skulle bli ett heltidsjobb!

  2013 startade hon sin första egna sömnadskolletion, Pauline Alice patterns, med ett feminint utseende och en touch av retroestetik för den moderna och vardagliga stilen. Hon fokuserar på enkla modeller med precis rätt mängd söta detaljer för att du ska utveckla dina färdigheter och mönstervariationer är tillgängliga så att du har ofta flera olika möjligheter inom ett mönsterpaket.

  Hon delar också med sig om sin sömnad, och inspiration på sin blogg och youtube-kanal. Instruktionsvidor och sew-alongs finns där.

  Populära mönster är klänningar och kjolar, och alla mest  Serra Jacket . Kanske just för att det är så mångsidigt. Senaste utgåvorna från Pauline är Sedavi dress och Coeli blouse i romantisk stil.

  Coeli blouse

  Serra Jacket

  Läs mer »