Förra året körde vi en Black Friday kampanj, men i år föredrar vi en White Monday istället.

”White Monday står som motpol till den köphets och det konsumtionsbeteende som skapas med Black Friday. Istället för att bidra till en dag där vi armbågar oss fram, så vill vi skapa en schysst vardag där vi ger varandra en klapp på axeln.” (whitemonday.se)

Konsumtionshierarkin har ni säkert sett tidigare, och vi har gjort några anpassningar så fagerts fagra träd ser ut så här:

konsumtionshierarkin fagert.se

Redesign

Börja med att redesigna kläder som redan finns i din garderob. Inspiration finner du på fagerts Pinterestanslagtavla "Redesign återbruk."

Lappa och laga

Varför inte lappa och laga några plagg. Själv har jag alltid 2-3 plagg som ligger på vänt och behöver lagas. Det känns alltid bra när det är gjort! Inspiration på att laga och lappa får du här: Pinterest lappa och laga

Byt, ge bort, låna

Varför inte rensa lite i garderoben, ge bort, sälj eller byt kläder med någon annan. 

Sy själv

Om du syr dina kläder själv kommer du att må bra av att vara kreativ en stund, du får anpassad passform på plaggen som sitter bättre, och du kan välja hållbara material.

Köp secondhand

Självklart kan man köpa kläder på second hand, men varför inte köpa tyger secondhand och sy plaggen själv? Köper du använda tyger second hand, är det bättre för miljön på många sätt då det dels inte behöver tillverkas nya tyger, och att tyget är tvättat många gånger redan och inte släpper ifrån sig farliga kemikalier.

Tyger secondhand kan man köpa t ex på Tradera, Myrorna, och Röda korset.